
AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 26 Μαΐου ενέκρινε ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα για το Προεδρικό Διάταγμα 194/2025 που αφορά στην οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία και δεδομένης της ανάγκης για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της νησιωτικής, ακριτικής περιοχής μας, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εφαρμογή του νέου Π.Δ. με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης» (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ’).
Με την εφαρμογή του νέου Π.Δ. που εκδόθηκε άνευ προηγούμενου διαλόγου με την τοπική κοινωνία και αυτοδιοίκηση, οικόπεδα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα, πλέον μετατρέπονται σε αγροτεμάχια.
Tο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης στο πλαίσιο αναπτυξιακής λογικής και συνταγματικής συνέπειας, προτάσσοντας την ανάγκη διαφύλαξης του δικαιώματος των πολιτών σε ασφάλεια και σταθερότητα χωρίς επιζήμιες για την περιουσία τους ανατροπές:
Εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος και υπονομεύει το μέλλον του νησιού μας οδηγώντας στην ερήμωση και τον πληθυσμιακό μαρασμό του.
Καλεί την Πολιτεία να αποσύρει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα και να διασφαλίσει, αφενός, την προστασία της υφιστάμενης κατάστασης των τελευταίων 40 ετών και, αφετέρου, τη δυνατότητα στους μελετητές των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων να καθορίζουν τα όρια των οικισμών σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της Χωροταξίας, χωρίς τους περιορισμούς του συγκεκριμένου διατάγματος.
Ζητά:
1. Την αναγνώριση και ενσωμάτωση των περιοχών που παρουσίασαν οικιστική ανάπτυξη μετά το 1983 προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες και συνθήκες της τοπικής κοινωνίας.
2. Την εφαρμογή ρεαλιστικών, δίκαιων και πρακτικά εφαρμόσιμων κριτηρίων για την οικοδομησιμότητα των ιδιοκτησιών, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και αξιοποίησή τους χωρίς να αποκλείονται αδικαιολόγητα εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις.
3. Την αναγνώριση των ιδιαίτερων αναγκών των νησιωτικών περιοχών και τη θέσπιση μέτρων που θα επιτρέπουν την ισότιμη ανάπτυξή τους, αποτρέποντας την ερημοποίηση και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των οικισμών τους.
Και επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο μεταξύ της αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και συμμετοχικό πλαίσιο οριοθέτησης οικισμών, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των περιοχών και να επιτρέπει την εξεύρεση μιας εφαρμόσιμης λύσης».