Αναβιώνει το οθωμανικό λουτρό της Καλλονής – Έρχεται πολιτιστικός πολυχώρος–στολίδι!

By Ιουλίου 07, 2025
Αναβιώνει το οθωμανικό λουτρό της Καλλονής – Έρχεται πολιτιστικός πολυχώρος–στολίδι!

Τη μέχρι τώρα πορεία του έργου της μελέτης αποκατάστασης του οθωμανικού λουτρού της Καλλονής και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο, παρουσίασαν στο Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, η ομάδα των μελετητών υπό τον Γιάννη Μούρτο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, εξειδικευμένο στην προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού. Στην παρουσίαση παρέστησαν και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ αλλά και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλονής Νίκος Χαλκιώτης.

Ο κ. Βέρρος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, συζήτησαν με τους μελετητές για την πορεία της μελέτης που αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του φθινοπώρου. Δόθηκαν επίσης οδηγίες για την δυνατότητα ο επισκέπτης του Λουτρού να έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το πώς λειτουργούσαν τέτοιοι χώροι υγιεινής.

 

Ας σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου αυτού θα προσθέσει στην Καλλονή ένα σημαντικό πολιτιστικό πολυχώρο με δυνατότητες μουσειακών περιοδικών εκθέσεων, άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στον αύλειο του χώρο και γενικά δράσεων πολιτισμού.

 

Ενώ πρέπει να αναφερθεί, ότι η μελέτη αποκατάστασης του οθωμανικού λουτρού της Καλλονής πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με αφορμή την παρουσίαση της υπό ολοκλήρωση μελέτης του μνημειακού αυτού λουτρού, χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, δήλωσε:

 

«Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει δρομολογήσει σειρά σημαντικών αναπτυξιακών έργων πολιτισμού. Η μελέτη της αποκατάστασης του λουτρού της Καλλονής είναι το πρώτο βήμα σε ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα προικίσει την Καλλονή αλλά και όλο το Δήμο μας με ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού αλλά και ένα δείγμα – απόδειξη σεβασμού στην ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν είναι όμως το μόνο τέτοιο έργο. Ήδη καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν περί τα 300 έργα τέχνης που βρισκόταν στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας. Ακολουθεί η αποκατάσταση και επανέκθεση του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας έργο του οποίου οι σχετικές μελέτες θα ανατεθούν το επόμενο διάστημα. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Έχουμε σχεδιάσει και έχουμε δρομολογήσει σειρά σημαντικών έργων πολιτιστικών υποδομών και άλλων δράσεων πολιτισμού. Η αποκατάσταση της οικίας Ζόλκου στη Νάπη και η μετατροπή της σε χώρο ενθύμησης του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και λαογραφικό μουσείο, η λαογραφική συλλογή στο παλιό Δημοτικό σχολείο της Πελόπης, το λουτρό των Παρακοίλων, οι κρήνες της Μήθυμνας, το λαογραφικό μουσείο Πολιχνίτου είναι κάποια από όλα αυτά που σύντομα θα αποτελέσουν αποδείξεις της σημαντικής μας πολιτιστικής ταυτότητας αλλά και του αναπτυξιακού πολιτιστικού μας αποθέματος».



Rate this item
(0 votes)